Polévky
Pórková polévka s brambory
(1porce: 262 kcal, 27g cukrů, 7,5g bílkovin, 14g tuků, 3g vlákniny)
- 500g brambor
- 300g pórku
-
- 1/4 l mléka
- 50g másla
- sůl
- 1 žloutek
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky a v osolené vodě vaříme 10 minut.. Pórek nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme. Přidáme k bramborám, zalijeme mlékem a rozšlehaným žloutkem. Necháme krátce povařit.
Česnečka trochu jinak
(1porce: 115 kcal, 13g cukrů, 2,5g bílkovin, 5g tuků, 1,5g vlákniny)
-1/2 l studené vody
- 6 stroužků prolisovaného česneku
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce loupaných drcených mandlí
- 1 lžíce vinného octa
- 200g vinných hroznů
Prolisovaný česnek smícháme s mandlemi, olejem a octem. Zalijeme studenou vodou, krátce zavaříme a necháme vychladnout. Vinné hrozny rozřízneme na poloviny a zbavíme peciček. Přidáme do polévky, vše dobře promícháme a dáme do chladničky odležet asi na 2 hodiny. Podáváme vychlazené.
Bramboračka
(1porce: 130 kcal, 13g cukrů, 6g bílkovin, 5g tuků, 6g vlákniny)
- 250g hub
- 4 brambory
- 1 kostka masoxu
- 2 mrkve
- 2 lžičky petržele
- 2 lžičky majoránky
- 1 menší celer
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 2-3 lžíce hotové jíšky
Do vroucí vody dáme houby, mrkev, cibuli, celer, na kostky nakrájené brambory a vaříme zhruba 15 minut. Uvařený celer a mrkev nakrájíme a dáme zpět do polévky. Přidáme masox, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a vaříme dalších 5 minut. Nakonec polévku zahustíme hotovou jíškou, kterou koupíme v každém obchodě s potravinami.
Bouillabaisse (francouzská rybí polévka)
(1porce: 326 kcal, 31g cukrů, 20g bílkovin, 9g tuků, 2,5g vlákniny)
- 400 –
- kousek cibule
- sklenka bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 rajče
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- pepř, šafrán, sůl
-
- 4 plátky bílého chleba
Očištěné ryby nakrájíme na kousky. Do hrnce vložíme utřený česnek, velmi jemně nakrájenou cibuli, spařené oloupané a na čtvrtky nakrájené rajče, olivový olej, sůl, koření a připravené rybí maso, zalijeme je vínem a vařící vodou a na prudkém ohni vaříme 10 až 15minut. Plátky bílého chleba nakrájíme na nudličky, opečeme je na sucho, rozdělíme na talíře, na ně vložíme rybí maso a zalijeme polévkou. Ihned podáváme.
Boršč letní
(1porce: 120 kcal, 17g cukrů, 4g bílkovin, 4g tuků, 4g vlákniny)
- 1 svazek červené řepy
- 3-4 brambory
- 1 mrkev,1 nať celeru
- 200g lilků,1-2 rajčata
- 50-75g cibulové natě
- 150ml smetany
Lístky červené řepy odstranit od stonků. Očištěnou červenou řepu nakrájet na proužky a stonky na kostky, přidat mrkev, dát do hrnce, přidat vařící vodu nebo houbový vývar a vařit 10-15 minut. Poté přidat nakrájené lístky červené řepy, očištěné lilky, rajčata, brambory, zelenou nať cibule, celerovou nať, sůl, pepř, hřebíček, bobkový list a uvařit boršč.